Herconfiguratie, een overzichtje

Het opnieuw configureren van de site verliep (natuurlijk!) niet geheel zonder problemen. Het eindresultaat is ook niet helemaal zoals ik het zou willen hebben maar wat ik voor ogen had is zo goed als onmogelijk.

Een belangrijk ding was dat ik de site wat sneller wilde maken en daar ben ik absoluut niet in geslaagd. In tegendeel. Het is eigenlijk net wat trager geworden. De reden waarom ik het voorlopig toch zo laat is vanwege de opslagruimte. Het hele verhaal is wat saai technisch geneuzel maar waar het op neer komt is dat de server geen “thumbnails” (kleinere versies van plaatjes) meer aanmaakt. Wat niet wordt gecreëerd hoeft ook niet bewaard te worden.

Plaatjes staan vanaf nu op 2 plekken. Op de server van de site en op de servers van een CDN (in de “cloud”). Van de plaatjes die op de site gezet worden komt automatisch een kopie op het CDN (Content Delivery Network) te staan. Wat je te zien krijgt wordt vanaf daar geladen en omdat het niet direkt vanaf de site komt gaat het niet meer ten koste van de bandbreedte van de site. Een voordeel zou ook moeten zijn dat het sneller is, en dat is het ook wel maar door een andere ingreep wordt dat teniet gedaan.

De site laat namelijk nog steeds de “thumbnails” zien zoals voorheen maar die bestaan eigenlijk niet, althans, niet permanent. Ze worden namelijk op commando gemaakt zodra ze worden opgevragen en dat kost computertijd. Het is in dit geval dus een afweging tussen meer opslagruimte of meer snelheid en omdat het verlies in snelheid gering is houd ik het voorlopig maar bij meer ruimte, wat dus ten koste gaat van de snelheid.

Geregistreerde gebruikers hebben er intussen een optie bijgekregen. Naast de mogelijkheid om een “Gravatar” te gebruiken kun je nu ook je eigen “avatar” uploaden. Het “Gravatar” systeem is aangepast. Om privacyredenen worden die voortaan op de Nasty Comics site bewaard zodat je niet meer “gevolgd” kan worden door het systeem van “Gravatar”.

Er waren ook (alweer!) problemen met inloggen. Dat ging zelfs zo ver dat ook ik de site niet meer in kon en met behulp van kunstingrepen mezelf weer aktief moest maken (door handmatig .htaccess en wp-config.php bestanden aan te passen).

Dus een tip voor de mensen die ook een WordPress-site hebben: Let op met “WP Total Cache”. Het is een officiele plug-in met zeer veel goeie recenties maar waarschijnlijk allemaal van mensen die het nog steeds gebruiken. Diezelfde recensies zouden er namelijk heel anders uit zien als ze eens geprobeerd hadden om de plug-in te verwijderen. Het weghalen lukt prima, maar wel jammer dat er nadien niemand meer op een normale manier in kan loggen, inclusief de “admin”!

Daarnaast zijn de optimalisaties die het doet maar matig en blijven ver achter bij die van “Autoptimize”, wat een eenvoudigere plug-in is die niet zuigt. Het werkt veel beter en kost net zoveel. Ook 0 euro!

Dus… het herconfigureren is gedaan. Mochten er problemen zijn, of krijg je rare dingen te zien, of wat dan ook, laat het vooral weten zodat ik het op kan lossen.


Aanvulling:
Ik hoop niet dat iedere “subscriber” nu ineens een hele hoop emails gaat ontvangen. Ikzelf kreeg zojuist namelijk 64 keer dezelfde email met de melding dat er een nieuw bericht op de site was verschenen. Dat is toch zeker niet de bedoeling!

Vandaag 1 keer bekeken (556 totaal)
Deel dit / Share this
0
0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *